Statul planuieste sa finanteze 20.000 de utilizatori casnici pentru instalarea de sisteme fotovoltaice !


Legislatia legata de “prosumeri” (Prosumer - PROfessional ConSUMER: utilizator profesionist – persoana care produce si consuma) va suferi modificari pentru a usura procedura de integrare in retea ca si producatori de energie a consumatorilor casnici.

Administratia Fondului de Mediu intentioneaza sa deruleze un program de finantare a 20.000 persoane fizice care doresc sa instaleze sisteme de mici dimensiuni conectate la reteaua electrica de o putere maxima de 6 KW.

Se precizeaza ca suma maxima care se doreste a se finanta este de 5.000 euro pentru fiecare persoana care acceseaza programul.

Persoanele care vor accesa acest program vor putea utiliza energia produsa pentru consum propriu dar si pentru injectare in retea, dupa modificarea legislatiei distribuitorii vor fi obligati sa preia surplusul de energie.

 Propunerea este ca pretul primit de “prosumeri” pentru energia livrata in retea este pretul mediu lunar de pe piata de energie PZU (piata pentru ziua urmatoare).

 Toate aceste lucruri vor fi posibile odata cu modificarea OUG 24/2017. – “Ordonanța de urgență nr. 24/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie și pentru modificarea unor acte normative”

Comentarii