Am probleme cu centrala termica. Ce fac inainte de a chema instalatorul?!



Foarte multi dintre noi se pot lovi de probleme in legatura cu functionarea normala a centralei termice.Nimanui nu-i place sa se trezeasca , mai ales iarna, fara caldura sau apa calda. Centrala incalzeste dar nu ai apa calda, centrala da apa calda dar nu se incazesc caloriferele, caloriferele se incalzesc doar partial, sunt doar cateva dintre problemele care ne pot face sa intram in panica. Inainte de a chema instalatorul poti verifica insa chiar tu cateva lucruri simple. 
Atentie insa: nu este recomandat sa repari centrala singur!
Verificare=DA, Reparatie = cheama un profesionist!

Centrala termica nu incalzeste cum ar trebui, dar ai probleme doar cu un singur calorifer: probabil ca robinetul lui s-a defectat si trebuie schimbat. Daca toate caloriferele sunt reci sau partial reci poti verifica daca nu cumva au nevoie de aerisire. Actioneaza ventilul din lateral sau, in cazul in care acesta nu exista, deschide supapa de golire a caloriferului. Lasa aerul din calorifere sa iasa si apoi apa sa curga pana cand caloriferul incepe sa se incalzeasca.

In cazul in care centrala incalzeste dar nu ai apa calda, verifica presiunea apei la ambii robineti. Se poate sa fie problema la furnizorul de apa. Exista insa pericol de supraincalzire la functionarea fara apa asa ca unele centrale nu mai merg deloc daca presiunea este prea mica. Instalatia se  incarca cu apa si presiunea se reface in momentul in care deschizi usor robinetul de incarcare care se afla sub centrala pana cand presiunea ajunge undeva spre 1- 1,5 bar.

Daca vorbim de o centrala pe gaz si nu porneste,  trebuie verificat in primul rand daca ai gaz. Dai drumul la aragaz ca sa te asiguri. Daca nu se aprinde aragazul, apesi butonul electrovanei de gaz care se afla in exteriorul apartamentului. Daca tot nu porneste alimentarea cu gaz, intreaba si vecinii sau verifica pe net. Se poate sa fie o avarie in zona.
Vezi oferta de electrovalve gaz
Centrala termica nu mai functioneaza in cazul in care in casa este cald si temperatura setata la termostat este prea mica. Sau termostatul nu mai are baterii, sau s-a defectat, sau a avut loc o cadere de tensiune si a sarit siguranta de la tabloul electric…

Daca apare subit un cod de eroare il notezi pe ceva si apoi poti incerca sa apesi pe butonul de reset al centralei. Daca nu isi revine scoate-o din priza, asteapta cateva minute si apoi porneste-o din nou. Verifica daca  functia de apa calda a centralei si temperatura este comutata pe on. Verifica daca nu cumva centrala este setata pe anumite ore de pornire si oprire automata.

Daca cele prezentate mai sus nu au avut efect, foloseste codul de eroare al centralei si apeleaza la o firma de service sau la un instalator.
Nu incerca sa demontezi sau sa repari centrala singur!

Comentarii